duminică, 31 mai 2015

End of Month View - May

E finalul lui mai și probabil cea mai frumoasă perioadă  a grădinii, cu flori de-a valma, împreună, cele de primăvară încă pe poziții și cele ale verii abia apărute, proaspete și cu energia începutului de anotimp. Bujorii încă mai rezistă,  laolaltă cu trandafirii care abia au înflorit, iar arbuștii ornamentali ”Prințesa roz”, ”Prințul roșu” și ”Diavolul” sunt încă la putere (Weigela Pink Princess, Weigela Red Prince &Physocarpus diabolo)./ May is the best month of the year for my garden, spring and summer flowers showing their beauty at the same time - peonies that are still alive, the first roses and a Pink Princess, a Red Prince and a Diabolo, shrubs that are still in power.A înflorit și iasomia sau lămâița, cum i se spune pe aici. A mea e bătută și foarte parfumată./My White Jasmine Flowers  are double.


De o săptămână a înflorit și Valeriana roșie, care, pe lângă faptul că este foarte frumoasă în grădini și că din frunzele ei se face salată, are și puteri vindecatoare - alungă neliniștea, insomnia, anxietatea. Îi stă bine în colțul roșu, alături de un ”prinț roșu” și o tufă de coral bells./Red Valeriana has been in blossom for a week. Not only is she beautiful but also has magic healing powers  and can be used to get rid of anxiety and insomnia. She is getting on well with a little ”Red Prince” and some coral bells.


 Levănțica a înflorit, iar caprifoiul se pregătește să o facă./ The Lavander has flowers already and so will the honeysuckle soon.Bujorii albi ”Festiva maxima” de-abia mai rezistă căldurii, aplecați sub greutatea florilor care în acest an au fost parcă mai mari ca niciodată. O familie de ”Big Ben”, bujorul roșu, e însă în formă maximă, ca o pictură pe zid./ End of chapter for the White Festiva Maxima, while red Big Ben is still in shape and looks like a painting on the wall.  

Preferatul meu, trandafirul alb cățărător, și-a deschis și el primii boboci și în curând va fi plin de flori ce vor contrasta frumos cu verdele crud al iederii de pe casă./ My favourite, the white climbing rose.Irișii siberieni își dau ultima suflare, iar  Angelonia & Pink Creeping Phlox sunt la locul lor, în frumosul colț mov, completat, în partea opusă, de o mică tufă de garofițe, plantate acum 10 ani, pentru a-mi aminti de grădina unei școli pe care am iubit-o.

Și în mai păstrăm stilul grădinei, un pic sălbatic, o dezordine voită, o libertate a liniilor - cu mixandrele cărora le-a mers mai bine la un pic de umbră, un mic pâlc de margarete, salvia albastră ”Victoria Blue” și garofițe împrăștiate printre frunzele trecute de lalele și lângă niște tufe cu frunze mari și verzi care vor avea și flori luna viitoare/ A sense of freedom both in style and in lines -


Mai puțin viguroși ca anul trecut, trandafirii sunt la primii boboci.
Coral Bells se simt încă foarte bine și ne vor însoți încă o lună, amintindu-ne de grădina bunicii lui S.La ghivece avem încă  rezistentele panseluțe albastre, sporul casei, albăstrele și flori albe mici.Iar colțul vesel e încă plin de energie.


În spate a înflorit și socul, un amestec de miresme și broderii ale naturii./ Sambucus nigra brings flagrance& natural embroidery in the back garden.Ce mai lună a fost !De mâine, vară! What a month May has been! Hello, summer!

(Gradina mea e si pe facebook)

6 comentarii:

 1. It looks wonderful, I love your peonies - hopefully mine will flower as well one day. Thank you for joining in with the meme

  RăspundețiȘtergere
 2. Your garden is in full flower and looking very beautiful. What a relaxing space; I've enjoyed visiting.

  RăspundețiȘtergere
 3. Splendoare in gradina la inceputul verii ... Felicitari gradinarului !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred ca mai e cu adevarat cea mai frumoasa luna in gradina. Multumesc!

   Ștergere